sâmbătă, 31 ianuarie 2015

                                                                Muntii Poiana rusca


                            

ASEZARE SI LIMITE

Muntii Poiana Rusca constituic partea de nord-vest a Carpatilor Meridionali. Situati între paralelele 45°55' si 45°30' latitudine nordica si meridianele 22° si 23° longitudine estica, ei se întind pe o suprafata de 2 640 km2, suprafata comparabila cu aria ocupata de masivele muntoase vecine din est (muntii Surean si Cindrel) si din sud-vest (Semenic).
Impreuna cu Muntii Sebesului (masivele Surean si Cindrel) din est si Muntii Banatului din sud-vest (muntii Semenic, Aninei, Dognecei, Almaj si Locva), masivul Poiana Rusca se înscrie într-un brîu muntos cu altitudini medii în jur de 700-1000 m, care urmareste curbura Carpatilor Meridionali înconjurînd pe la nord-nord-vest zona axiala înalta cu relief alpin a muntilor Retezat, Ţarcu si Godeanu. Muntii Poiana Rusca se contureaza deci ca o treapta de relief intermediara între zonele periferice, depresionare si partea centrala, mai înalta, a Carpatilor Meridionali.
            Totodata masivul Poiana Rusca poate fi considerat ca o punte de legatura între Carpatii Meridionali si Muntii Apuseni, deoarece spre nord se extind pîna în lunca Muresului, care între Deva si Ilia separa Muntii Poiana Rusca de Muntii Metaliferi, în timp ce spre est si vest între Carpatii Meridionali si Muntii Apuseni se interpun zonele joase Lugoj, Strei si depresiunea Transilvaniei.
Catre nord, Muntii Poiana Rusca se învecineaza cu Muntii Metaliferi si cu dealurile Lipovei. Limita nordica urmareste lunca Muresului între localitatile Deva si Dobra, de unde continua spre VSV în lungul vailor Ohaba, Icuta si Bega pîna în apropierea Lugojului.
La vest, masivul Poiana Rusca este marginit de depresiunea Caransebesului. Limita este marcata de lunca Timisului, de la localitatea Maciova pîna la comuna Costeiu, situata la nord de Lugoj.
Spre sud, limita urmareste valea Bistra, de la localitatea Maciova pana la Portile de Fier ale Transilvaniei. Lunca Bistrei separa Muntii Poiana Rusca de masivele Varful Pietrii si Muntele Mic. De la Portile de Fier ale Transilvaniei limita coboara pe valea Breazova în depresiunea Hategului, care separa Muntii Poiana Rusca de masivele Petreanu si Retezat.
          
Limita estica este marcata de zonele depresionare ale Hategului si Streiului urmand o linie care ar uni orasele Hateg, Calan, Hunedoara si Deva. In aceasta regiune relieful muntos al masivului Poiana Rusca coboara treptat printr-o zona de dealuri pîna în luncile Streiului, Cernei si Muresului. La est de aceasta zona joasa se ridica Muntii Sebesului (surean).

DENUMIRE

Ca si în cazul mai multor localitati din jurul Muntilor Poiana Rusca, situate în aria principalelor centre dacice si române de la începutul primului mileniu al erei noastre, se pare ca toponimia masivului muntos este de origina latina si deriva din "Poiana Rustica". Semnificatia denumirii ar echivala cu locul despadurit, poiana de la "tara", din afara urbei, sau din aria taranilor. Cuvîntul ,,rustica" era în uz pentru desemnarea asezarilor izolate din afara centrului urban Sarmizegetusa. Denumirea ,,Poiana Rustica" s-a referit, probabil, într-un stadiu initial la platoul despadurit din partea de est a Muntilor Poiana Rusca, locuit de taranii bastinasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu