marți, 27 ianuarie 2015



  1.                                                               Poiana rusca



                            Munții Poiana Ruscă sunt o grupă montană extinsă aparținând Carpatilor Occidentali făcând tranziția între grupa majoră nordică a acestora, Muntii Apuseni și grupa majoră sudică, Muntii Banatului. Se întind pe o suprafață de cca 2.640 km2, având altitudini medii în jur de 700 – 1000 m.
Cel mai înalt vârf al Munților Poiana Ruscă, având 1.382 m, este varful Pades.
                          

                Muntii Poiana Rusca si masivele învecinate Semenic, Surean si Cindrel formeaza o zona montana care se interpune ca un platou înalt între culmile stîncoase semete ale muntilor Ţarcu, Godeanu, Petreanu, Retezat, Parîng si regiunile depresionare ale Caransebesului, Streiului, Hategului si Transilvaniei. Aceasta pozitie geografica ofera Muntilor Poiana Rusca, din punct de vedere turistic, un farmec particular. La sud se înalta zona stîncoasa alpina a Carpatilor Meridionali, în timp ce spre est, vest si nord-vest masivul Poiana Rusca este cel care domina relieful depresionar. Platoul Muntilor Poiana Rusca, ondulat lin în zonele înalte, ferastruit de vai adinci cu versanti abrupti, contrasteaza puternic cu regiunile învecinate. Turistul va descoperi aici un peisaj inedit care invita la drumetie, un peisaj colorat de o vegetatie caracterizata prin alternanta plaiurilor întinse cu zone împadurite în care cresc laolalta esentele rasinoase specifice înaltimilor si cele foioase ale regiunilor joase.
Desi ascund frumuseti deosebite, caracteristice pentru partea de nord si nord-vest a Carpatilor Meridionali, Muntii Poiana Rusca sînt putin vizitati de turisti. Poienile însorite, culmile împadurite si vaile stîncoase, înguste, sau dimpotriva largi cu pante line, sînt strabatute mai ales de amatorii de drumetie din regiunile învecinate. Acest lucru se datoreste probabil concurentei reliefului alpin al muntilor Retezat mai ales, dar si numarului redus de baze turistice din interiorul masivului, cît si lipsei de informatii asupra posibilitatilor de drumetie si asupra frumusetilor inedite oferite de relieful sau particular.


 Cu dorinta de a deschide acest masiv turismului, pionierii din localitatile învecinate marcheaza, aproape anual, trasee noi si se îngrijesc de întretinerea marcajelor existente. In zonele periferice ale masivului muntos are loc în prezent un flux turistic intens, facilitat de soselele nationale si judetene modernizate din jur. Turistii sînt atrasi atît de relieful alpin al muntilor învecinati, cît si de monumentele istorice si de arhitectura din Ţara Hategului si din orasele Deva si Hunedoara. Acest fapt constituie o premisa favorabila pentru dezvoltarea turismului în Muntii Poiana Rusca, pentru descoperirea si valorificarea, în viitor, a potentialului de atractie turistica ale masivului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu